oficiální web obce

Vyjadřuji plnou podporu článku pana starosty, který byl uveřejněn v Obecním zpravodaji v březnu 2012.

Sám jsem byl členem obecního zastupitelstva ve Vlastibořicích 16 let a ke konci volebního období jsem několikrát upozorňoval na skutečnost, že příští starosta by měl dostávat od obce “normální výplatu”, což je násobek té dnešní.

Závidět plat neuvolněnému starostovi může jen omezenec, který absolutně nemá ponětí o tom, co tato funkce obnáší. Na druhou stranu, málokdo by byl ochoten se této funkce ujmout i za nepoměrně větší částku (pomiňme přitom schopnost tuto funkci zastávat) a připravit se tak o soukromí, volný čas, čas strávený s rodinou apod. Těch necelých 9,5 tis. Kč, které starosta jako odměnu za výkon své funkce měsíčně obdrží, to rozhodně vynahradit nemůže. Pokud pan starosta ví, že měsíčně odpracuje 78 hodin pro obec, pak je jeho odměna 121,73 Kč za hodinu. Za kolik pracujete Vy, kteří mu to závidíte a jakou máte za Vámi vykonanou práci zodpovědnost? Být starostou na malé obci prakticky znamená být občanům k dispozici 24 hodin denně 7 dní v týdnu.

Závist, tato typicky česká celonárodní vlastnost, je zpravidla doprovázena pomluvami. Je to slabost lidí, kteří mimo jiné tímto maskují vlastní neschopnost na úkor schopnějších, aniž by se jakkoliv zabývali tím, zda se rychlostí blesku šířené a snadno překrucované informace zakládají na pravdě. Podezírají tedy starostu ze lži nebo podvodu, či snad špatných úmyslů? Jsou přesvědčeni, že by tuto práci vykonávali lépe? Možná ano. Pak jim nic nebrání v tom, aby se pro obec veřejně angažovali a část svého volného času věnovali ve prospěch ostatních občanů obce. A možná si přitom představili, jak je někdo pomlouvá a jejich dobré úmysly vykládá ve zlém a šíří mezi ostatní. Není to pěkná představa že?! Nejčastěji je trnem v oku majetek, ten je totiž nejvíc vidět. Méně už se závidí ztráta soukromí, délka celotýdenní pracovní doby, výše platby daní (a všeho, co s tím souvisí) atd. atd.

Proto apeluji na všechny závistivce: začněte konečně méně chlastat (chcete‑li to nazvat kulantněji, pak tedy navštěvovat méně restaurační zařízení), což bude těžké, více makat (to bude ještě těžší) a třeba i začněte podnikat. Tím pádem se zvýší příjmy jak vám, tak i obci, a budeme se mít společně všichni jako pověstná prasátka v žitě.