Informacje nt. gminy
About the village
Über das Dorf

Babiččiny rady

Už jste si všimli té krásné podzimní přírody? Zaregistrovali jste, jak se nám začínají barvit keře a stromy? Potom jste jistě také zaznamenali keře obalené drobnými vejčitými oranžovými až tmavě červenými bobulkami.

Růže šípková – Rosa canina – je nenáročná rostlina a vyskytuje se po celé Evropě. Nejlépe se jí daří na osluněných stráních, okrajích lesů, lemuje také polní cesty, ale i silnice. Většinou vytváří keře, ale pokud má oporu, pne se jako liána do mnoha metrů výšky.

Na jaře skýtají tyto keře také nádherný obrázek. Obsypané tisíci bílo-růžovými a krásně vonícími květy poskytují včelám velké množství nektaru. Podruhé jsou užitečné lidem právě teď, kdy jsou plody růže šípkové přímo malou přírodní lékárnou.

Šípky využívali jako léčebný prostředek již staří Řekové a Římané a byly nedílnou součástí našeho lidového léčitelství. Tyto plody jsou velmi zdravé a plné vitamínu C (až 10 krát více než citrony), vitamínů skupiny B a provitamínu A. Šípky posilují naši obranyschopnost, působí protiinfekčně, pomáhají při zánětech horních cest dýchacích a při zánětech močových cest. Jsou přírodním lékem při krvácení dásní a působí proti parodontóze, zpevňují cévy a ulevují od bolesti křečových žil. Zásobují naše buňky kyslíkem a zlepšují soustředění a nervovou činnost.

Proč chodit pro uměle vyrobené vitamíny do lékárny, když máme totéž přímo za humny? Nejlepší šípky jsou ty, které si nasbíráme sami a právě teď. Víme, v jak zdravém prostředí vyrostly, jak při sběru vypadaly a také nás potěší procházka a vlastním úsilím natrhané plody (i když trochu píchají).

Šípky lze sušit celé, ale mohou být i nasekané nebo nadrcené. Sušte je co nejrychleji, ale nespalte je! Usušené musí mít tmavě červenou barvu. Uchováváme je nejlépe ve skleněné nádobě.

Správně připravený léčivý čaj:

  1. Nesmíme vařit! Ztrácí se vitamíny.
  2. Sušené šípky louhujeme přes noc ve studené vodě, při pokojové teplotě.
  3. Ráno celý obsah zahřejeme asi na 80°C.
  4. Ještě chvíli louhujeme a scedíme přes jemné sítko.

Vlahý čaj přisladíme medem. Dobrou chuť!

 

Mgr. Stanislava Beksová, kronikářka

Možná souvisí:

    Nic nenalezeno

Zobrazeno: 936x

Komentáře uzavřeny.